VCA bedrijfscertificering

VCA bedrijfscertificering is bedoeld voor bedrijven die veiliger en gezonder willen werken. Dit is met name interessant voor bedrijven die werkzaamheden uitvoeren waarbij sprake is van een verhoogd risico op ongevallen. Hierbij kunt u denken aan werkzaamheden die op bouwplaatsen worden uitgevoerd. Hierbij wordt vaak met diverse machines gewerkt en vinden werkzaamheden op hoogte plaats. Ook kunt u denken aan werkzaamheden die in fabrieken worden uitgevoerd waarbij wordt gewerkt met complexe installaties.

Een VCA bedrijfscertificering is niet uitsluitend interessant voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren, maar is ook zeker interessant voor bedrijven die meer aandacht willen besteden aan veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Het behalen van uw VCA bedrijfscertificering kan een zeer mooie aanvulling zijn voor uw organisatie en toont extra aan dat uw organisatie Veiligheid, Gezondheid en Milieu hoog in het vaandel heeft staan. Opdrachtgevers kunnen erop vertrouwen dat VCA gecertificeerde bedrijven of organisaties, en hun werknemers, op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu aan bepaalde standaarden voldoen. Overigens wordt VCA bedrijfscertificering door steeds meer opdrachtgevers geëist.

Voordelen van VCA bedrijfscertificering

Met een VCA bedrijfscertificaat sluit het VGM-systeem van uw organisatie naadloos aan op dat van uw opdrachtgever waardoor u sneller en efficiënter met uw opdrachtgever communiceert. Ook voor uw interne organisatie is het beschikken over een VCA bedrijfscertificaat voordelig. Uw medewerkers hebben meer inzicht in het VGM beleid van uw organisatie en vergroot hiermee het bewustzijn van risico’s die kunnen ontstaan op uw eigen werkvloer en tijdens het uitvoeren van werkzaamheden bij opdrachtgevers. Hiermee kan het ziekteverzuim binnen uw organisatie worden verminderd.

Soorten VCA bedrijfscertificaten

Er zijn voor uw organisatie verschillende mogelijkheden wat betreft de VCA bedrijfscertificering:

  • VCA*
  • VCA**
  • VCA Petrochemie (VCA-P)
  • VCU

VCA*

VCA één ster is bedoeld voor bedrijven en organisaties die voornamelijk uitvoerder zijn van werkzaamheden of minder dan 35 werknemers in dienst hebben.

VCA**

VCA twee sterren is voor bedrijven en organisaties die als hoofdaannemer werkzaamheden verrichten of meer dan 35 werknemers in dienst hebben.

VCA Petrochemie (VCA-P)

VCA Petrochemie is er voor bedrijven en organisaties die werkzaam zijn in de petrochemische en-/of offshore industrie.

VCU

VCU is speciaal voor de uitzend- en detacheringsbranche en staat voor Veiligheid en Gezondheid (VG) Checklist Uitzendkrachten. Met een VCU certificaat laat u zien dat uw uitzendorganisatie veilig en gezond werken belangrijk vindt.

Is VCA verplicht voor een ZZP?

Er bestaat geen VCA bedrijfscertificaat voor een ZZP’er. Echter mag een VCA bedrijfsgecertificeerde (hoofd)aannemer alleen een ZZP’er inhuren die voldoende is gekwalificeerd op VGM-gebied en over een persoonlijk VCA-VOL (Veiligheids Checklist Aannemers Voor Operationeel Leidinggevenden) certificaat beschikt. Voor specifieke werkzaamheden kan tevens worden gevraagd om aantoonbare extra kwalificaties conform de SSVV Opleidingengids.

Daarnaast dient u te voldoen aan onderstaande voorwaarden wanneer u wordt ingehuurd door een aannemer met een VCA bedrijfscertificaat:

  • U dient te beschikken over een recente Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E);
  • U dient in het bezit te zijn van een VCA-VOL certificaat;
  • De arbeidsmiddelen en materieel waar u mee werkt dient te zijn goedgekeurd.

Heeft u nog vragen of wilt u graag meer informatie, vraag gerust een vrijblijvend offerte aan.

Heeft u interesse interesse en wilt u onze opleidingen bekijken?

Is veiligheid op uw werkvloer een eis? bekijk onze service.